Jaka stal jest najlepsza na noże?
Poradniki
Pytanie, na które nie ma prostej odpowiedzi. Wybór najlepszej stali na nóż to bowiem poszukiwanie kompromisu pomiędzy nieco sprzecznymi właściwościami. Na co więc zwrócić uwagę?
Nóż kuchenny Victorinox z serii Swiss Classic Collection z krótszym ostrzem, idealny do czynności wymagających precyzji, takich jak przetwarzanie owoców lub warzyw.
Założycielemszwajcarskiej firmy Victorinox jest Karl Elsener, który w 1884 roku otworzył w Ibach kuźnię. Od początku swojej kariery poświęcił się opracowywaniu idealnego noża wojskowego, który do tej pory był ciężki i solidny. Elsner odciążył nóż i dodał do wyposażenia otwieracz do puszek, śrubokręt, a później jeszcze mniejsze ostrze, korkociąg i szpadel. Nazwał ten nowy model scyzoryka „nożem oficerskim” i zarejestrował go w urzędzie patentowym 12 czerwca 1897 roku.
Nazwa Victorinox to akronim złożony z dwóch słów, imieniaVictoria (imię matki Elsnera) oraz słowa Inox – oznaczenia stali nierdzewnej. Victorinox jest dziś największym producentem noży w Europie, jej produkty eksportowane są do większości krajów świata i od pokoleń jest synonimem jakości i funkcjonalności.
Prosty nóż z Victorinox o nazwie Swiss Classic to nóż kuchenny do krojenia owoców i warzyw. Nóż ma faliste ostrze i jest bardzo lekki dzięki plastikowemu trzonkowi i bardzo wygodny w trzymaniu. Jego ostrze mierzy 8 cm. Nóż można myć w zmywarce.
Producent | Victorinox |
---|---|
Długość ostrza
|
8 cm |
Materiał
|
Stal nierdzewna / Plastik |
Kolor
|
czarny |
Kolor według producenta | Black |
Okres gwarancji | 2 lata |
Kod produktu | 76017693 |
EAN: |