Certyfikat BIO
Oznaczenie BIO podlega ważnemu certyfikatowi, który gwarantuje, że produkt lub surowiec pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Prawdopodobnie znasz termin "BIO" głównie z branży spożywczej. Producenci produktów ekologicznych muszą przechodzić regularne inspekcje przeprowadzane przez oficjalną organizację, która nadzoruje zgodność z wytycznymi dotyczącymi rolnictwa ekologicznego.
W Polsce zasady rolnictwa ekologicznego reguluje ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej Dz.U. 2022 poz.1370 wydana przez Ministerstwo Rolnictwa oraz rozporządzenie Rady Europejskiej nr 834/2007.
Żywność ekologiczna produkowana w Unii Europejskiej musi zawierać logo Euroliść. Produkty niecertyfikowane i oznaczone jako bio, eko, organiczne lub ekologiczne naruszają prawo i mogą podlegać karze.
Produkty BIO gwarantują wyższą jakość, ponieważ spełniają określone wymagania jakościowe i zdrowotne. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się nawozów sztucznych, oprysków chemicznych ani organizmów modyfikowanych genetycznie. Dlatego hodowla zwierząt w tych warunkach jest przyjazna dla środowiska.
Źródła: eagri.cz