ForCamping s.r.o.

Sekcja użytkownika

Zaloguj się

Koszyk

Twój koszyk jest pusty"

Certyfikat BIO

Czy produkty z certyfikatem BIO naprawdę gwarantują lepszą jakość żywności?

Oznaczenie BIO podlega ważnemu certyfikatowi, który gwarantuje, że produkt lub surowiec pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Prawdopodobnie znasz termin "BIO" głównie z branży spożywczej. Producenci produktów ekologicznych muszą przechodzić regularne inspekcje przeprowadzane przez oficjalną organizację, która nadzoruje zgodność z wytycznymi dotyczącymi rolnictwa ekologicznego.

W Polsce zasady rolnictwa ekologicznego reguluje ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej Dz.U. 2022 poz.1370 wydana przez Ministerstwo Rolnictwa oraz rozporządzenie Rady Europejskiej nr 834/2007.

Żywność ekologiczna produkowana w Unii Europejskiej musi zawierać logo Euroliść. Produkty niecertyfikowane i oznaczone jako bioekoorganiczne lub ekologiczne naruszają prawo i mogą podlegać karze.

Produkty BIO gwarantują wyższą jakość, ponieważ spełniają określone wymagania jakościowe i zdrowotne. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się nawozów sztucznych, oprysków chemicznych ani organizmów modyfikowanych genetycznie. Dlatego hodowla zwierząt w tych warunkach jest przyjazna dla środowiska.

 

 

Źródła: eagri.cz

Artykuły na podobny temat

PVC-free

Czy wiesz, czym jest polichlorek winylu?

Bio bawełna

Bawełna to materiał popularny na całym świecie. Jednak uprawa bawełny może mieć bardzo niekorzystny wpływ na środowisko. Jakie są różnice między bawełną uprawianą konwencjonalnie a certyfikowaną bawełną organiczną?